Да отровим конкуренцията

5/5 - (4 гласа)

Не буквално, разбира се. В статията ще говорим за защита на авторско съдържание. Става дума да направим така, че текстовете и съдържанието в сайта ни, да са уникални и да ги защитим от копиране и поява на друго място в Интернет. Както знаете, уникалното и интересно съдържание е ключ към по – добро класиране в органичното търсене на Google. Затова, нека да разгледаме един инструмент, който ще ни помогне. В миналото се ползваше простото деактивирането на десния бутон на мишката, за да ограничим злонамерените конкуренти и плагиати, които вземат нашето съдържание и да го поставя на сайтовете си. Сега обаче това не е достатъчно и трябва да се намери начин да защитим наистина нашите уникални текстове.

Може да го направим, чрез CopyPoison. Това е JavaScript код, които се добавя в <head> секцията на уеб страницата, която искате да защитите. Когато някой се опита да копира съдържание от вашия сайт, CopyPoison засича това и автоматично конвертира някои от символите. Хубавото е, че го прави така, че жертвата да не разбере. Например ще превърне буква “о” от текст на кирилица в “o” на латиница, така ще създаде илюзия, че тектът е същия, но той вече няма да е толкова приятен за търсачките, а ще бъде микс от различни символи на кирилица и латиница. Така Google няма да го отчете като полезно съдържание и няма друг да си причисли заслугите за качествения текст. Друго нещо, което този код прави, е да постави линк към вашия сайт автоматично в копирания текст. Вярно, този линк лесно ще се изтрие, но отравянето вече е факт.

Има начин, по който можете да тествате дали вашия текст е заразен, ако сте го копирали от някъде. Отворете Google преводач и копирайте текста, както в картинката по – долу:

качествено съдържание

Както виждате на изображението, текстът се превежда в дясната страна по нормален начин. Това е добре, написали сме сами нашия текст и сме го качили на страницата ни. Google ще го разчете и индексира. Нека обаче сега да се опитаме да преведем текст, които сме копирали директно от сайт, който има такава защита:

защита на авторско съдържание

Текстът, който искаме да превеждаме (в ляво) е същия визуално, но реално той не се превежда коректно. Това произтича от факта, че той е заразен и някои от символите му са обърната в латински знаци със същия външен вид. По този начин, ако някои копира текст от нашия сайт, ще получи съдържание, което е ниско качествено и безсмислено, съответно търсещите машини ще го пренебрегнат. Както се забелязва на картинката, има поставен линк най – долу към мястото от където сме взели съдържанието.

Скриптът работи за текст с латински букви, както и за текст на кирилица. Друг важен момент е, че има ограничение, над което текстът се зарязава. По подразбиране това са 150 символа, така, че ако на вас или на посетител на сайта ви се наложи да копирате малък фрагмент от текста, то той няма да се конвертира, както и няма да се добави линк към сайта. Можете лесно да промените броя символи, над които съдържанието да се отравя, чрез атрибут data-length в тага <script> с който добавяте CopyPoison.

Трябва да отбележим, че това допълнение, не променя вашия текст в сайта, а се задейства единствено, когато настъпи копиране на съдържанието. Това означава, че не трябва да се притеснявате, че вашият текст няма да се индексира от търсачките и ще бъде отровен. Ако тази статия ви допада, замислете се преди да я копирате и качите във вашия сайт…