Fedora 11 Leonidas

Fedora 11 Leonidas

Fedora 11 LeonidasНека да кажем няколко думи за Fedora 11 Leonidas. Този път няма да се спираме на всички обявени новости. Всеки може да ги види в release notes. За нас стана нещо като традиция да правим update от current към beta release и през rawhide отново до current. Така че реално бяхме в крак с новостите още от бета версията насам и така да се каже, някои от тях усещахме в реално време. И така ето какво ще споменем:

  • по-бързо стартиране – обявено е като 20-секундно. Значително по-бързо от Fedora 10.
  • bash 4.0 – има си преимущества да ползваш cutting edge дистрибуция.
  • firefox 3.5 beta / thunderbird 3 beta – въпреки че са бета версии са доста по-продуктивни. Никакви проблеми и с двете.
  • ext4 – все още не сме правили тестове, но си струва да се отбележи.
  • Volume control и цялостно подобрение в поведението на звука. По-добра интеграция и работа на PulseAudio.
  • Presto (yum-presto) -изисква се инсталация (yum install yum-presto). За този feature се говори поне от две версии назад. Плъгина беше готов доста отдавна, но имаше забавяне покрай организацията на огледалата. Та какво толкова е това presto в крайна сметка? При нормален update преди се сваляше целият нов пакет. Въпреки че разликата му със стария може и да е съвсем минимална. Дори и patch от 5 реда води до сваляне на целия пакет. Presto прави именно това. Сваля само разликата между стария и новия пакет, което може да редуцира размера на свалените файлове с около 60 до 80% .
  • no more ctrl-alt-backspace – тази промяна е наложена upstream от X.org.  Реално никъде не пише от какво е породена. Из мейл листите циркулира версия, че виновни са emacs потребители. В emacs има доста комбинации с ctrl-alt, и при натискане на backspace по невнимание се стига до загуба на данни. В крайна сметка не става ясно дали emacs гилдията наистина има пръст в това, но то е факт. Малко разследване показва, че всъщност предложението е дошло от Ubuntu, неясно по каква причина, но в последствие дори и там никой не го иска, като те дори са написали допълнително приложение или скрипт, който да оправя положението. По същия начин са решили проблема и хората от SuSe. Във fedora-devel имаше доста голяма дискусия относно това, как да се процедира и до момента до който я следях решението бе, че щом промяната е наложена upstream, те няма да правят нищо допълнително, макар и никой да не я харесва. В резюме спирането води до парадокса, да е нужен принудителен рестарт в определени ситуации, който ако функцията си е активна не би бил нужен. Решението е добавянето на следните редове в xorg.conf:

Section “ServerFlags”
Option “DontZap” “false”
EndSection

Това са впечатленията ни от Leonidas до тук.