Fedora 11 Leonidas

5/5 - (1 гласа)

Fedora 11 LeonidasНека да кажем няколко думи за Fedora 11 Leonidas. Този път няма да се спираме на всички обявени новости. Всеки може да ги види в release notes. За нас стана нещо като традиция да правим update от current към beta release и през rawhide отново до current. Така че реално бяхме в крак с новостите още от бета версията насам и така да се каже, някои от тях усещахме в реално време. И така ето какво ще споменем:

  • по-бързо стартиране – обявено е като 20-секундно. Значително по-бързо от Fedora 10.
  • bash 4.0 – има си преимущества да ползваш cutting edge дистрибуция.
  • firefox 3.5 beta / thunderbird 3 beta – въпреки че са бета версии са доста по-продуктивни. Никакви проблеми и с двете.
  • ext4 – все още не сме правили тестове, но си струва да се отбележи.
  • Volume control и цялостно подобрение в поведението на звука. По-добра интеграция и работа на PulseAudio.
  • Presto (yum-presto) -изисква се инсталация (yum install yum-presto). За този feature се говори поне от две версии назад. Плъгина беше готов доста отдавна, но имаше забавяне покрай организацията на огледалата. Та какво толкова е това presto в крайна сметка? При нормален update преди се сваляше целият нов пакет. Въпреки че разликата му със стария може и да е съвсем минимална. Дори и patch от 5 реда води до сваляне на целия пакет. Presto прави именно това. Сваля само разликата между стария и новия пакет, което може да редуцира размера на свалените файлове с около 60 до 80% .
  • no more ctrl-alt-backspace – тази промяна е наложена upstream от X.org.  Реално никъде не пише от какво е породена. Из мейл листите циркулира версия, че виновни са emacs потребители. В emacs има доста комбинации с ctrl-alt, и при натискане на backspace по невнимание се стига до загуба на данни. В крайна сметка не става ясно дали emacs гилдията наистина има пръст в това, но то е факт. Малко разследване показва, че всъщност предложението е дошло от Ubuntu, неясно по каква причина, но в последствие дори и там никой не го иска, като те дори са написали допълнително приложение или скрипт, който да оправя положението. По същия начин са решили проблема и хората от SuSe. Във fedora-devel имаше доста голяма дискусия относно това, как да се процедира и до момента до който я следях решението бе, че щом промяната е наложена upstream, те няма да правят нищо допълнително, макар и никой да не я харесва. В резюме спирането води до парадокса, да е нужен принудителен рестарт в определени ситуации, който ако функцията си е активна не би бил нужен. Решението е добавянето на следните редове в xorg.conf:

Section “ServerFlags”
Option “DontZap” “false”
EndSection

Това са впечатленията ни от Leonidas до тук.