WordPress уроци – Инсталация на WordPress

5/5 - (2 гласа)

Съществуват няколко различни начина да инсталирате WordPress. Имате възможност да го направите директно през уеб интерфейс, предоставян от доставчика на хостинг услугите, които ползвате. Там можете съвсем лесно, с няколко клика да инсталирате софтуера. Вижте в това видео как се инсталира WordPress за няколко минути.

Можете да инсталирате WordPress и локално на ваш компютър. За тази цел, ще трябва да качите допълнителен софтуер, понеже за да работи системата е необходимо да имате PHP, MySQL както и mod_rewrite Apache модул. Съществуват и програми, които включват всичко необходимо, за да тръгне WordPress на локален компютър, например Bitnami WordPress Installer. Можете да изберете операционната система с която работите и да инсталирате файловете.

Съществува и друг начин, за да извършите инсталация на WordPress. Имате възможност да качите своите файлове на сървър, посредством FTP клиент. Трябва да сте закупили хостинг план, който да отговаря на изискванията за да работи WordPress нормално. Повечето съвременни доставчици отговарят на тези изисквания, дори и с минималните си хостинг пакети. След като качите файловете в уеб директорията, както е показано на снимката по – долу (използвали сме FileZilla за FTP достъп):

инсталация на wordpress

Е необходимо да настройте базата данни, понеже WordPress се нуждае от връзка с база данни, която предварително да настроим. В контролния нашия панел, предоставен ни от хостинг доставчика, трябва да има бутон за конфигурация на MySQL база данни.

wordpress инсталация

След това е необходимо да създадем нова база данни:

инсталация на wordpress и базата данни

Както и да създадем нов потребител на базата данни, като задължително го асоциираме с конкретната база, която ще ползва нашият уебсайт:

wordpress install

След като създадохме база данни с потребител и здрава парола, трябва да заредим в браузъра домейна, който е свързан с хостинга, където поставихме файловете на WordPress, ще ни се появи инсталационен екран, където да следваме конкретните стъпки по инсталация. Процесът е кратък и щом сме подготвили предварително базата данни, WordPress ще се инсталира за кратко време.

За да видите по-детайлна информация как се инсталира и конфигурира един WorPress сайт, вижте нашия обширен онлайн курс за създаване на сайт с WordPress.

Може да разгледате също статията и видеото за инсталиране на тема в WordPress.