WP Cron – какво представлява и как да се управлява

5/5 - (2 гласа)
Управление на WordPress автоматизирани задачи

wp-cron.php в WordPress е скрипт, който изпълнява редица задачи, част от тях могат да бъдат:

  • публикуване на отложени публикации;
  • проверка за актуализации (WP, плъгини и шаблони);
  • изпращане на известия за нови коментари;
  • предупреждения за нови постове;
  • част от начина на работа на различни модули.

Този кодов фрагмент има доста задачи, затова е необходим. Въпреки това, честото стартиране може да повлияе негативно на хостинг ресурсите и да доведе до недостиг на RAM на по-ниски хостинг планове. Основният проблем е стандартно е, че се пуска твърде често.

Изключване на wp-cron.php

Очевидното решение в ситуации с превишено процесорно време може да бъде – изключването на автоматичното стартиране на WP-cron.php вWordPress. Това е достатъчно просто и сравнително лесно за изпълнение. Нужно е да се добави следният кодов фрагмент към конфигурационния файл wp-config.php:

define('DISABLE_WP_CRON', true);

По този начин – спираме твърде честата активация на автоматизираните задачи, чрез wp-cron.php. Въпреки това, трябва да отбележим, че тези част от тези задачи са доста важни. Следователно стартирането му е необходимо. Затова трябва да добавите отделна cron задача на сървъра от следния вид:

curl “http://domein.bg/wp-cron.php?doing_wp_cron”

Честотата на стартиране може да се определи индивидуално за всеки сайт, в зависимост от нуждите и големината му. В общия случай, пускане веднъж на 10 или 12 часа е удачен вариант за безпроблемната работа на целия сайт, всички модули и функционалности в него.