Статии за Софтуер

СуперХостинг промо код

промо код superhosting

СуперХостинг.БГ е най-голямата хостинг компания в България. Предлагат завършени хостинг решения, регистрация на домейни, онлайн базирани платформи за изграждане на сайт и други инструменти, с които лесно да позиционирате Вашия бизнес в интернет.

За да се възползвате от промоционални условия, които са осигурили за нас, като партньор, необходимо е да използвате промоционален ваучер, който да отключи за вас отстъпките.

Промоционалният код е: promosoft

Прочети още


Нужен ли английски език, за да бъдем добри програмисти?

Рано или късно всеки програмист е изправен пред необходимостта да намери необходимата му информация в интернет. Но това не винаги е най-лесната задача. Тук англоезичните ресурси идват на помощ, които обикновено съдържат много по-полезна информация, отколкото на родния език. И това е само една от причините, поради които английският език е почти жизнена необходимост за разработчика. Нека поговорим повече за това в този материал.

Прочети още


WP Cron – какво представлява и как да се управлява

Управление на WordPress автоматизирани задачи

wp-cron.php в WordPress е скрипт, който изпълнява редица задачи, част от тях могат да бъдат:

 • публикуване на отложени публикации;
 • проверка за актуализации (WP, плъгини и шаблони);
 • изпращане на известия за нови коментари;
 • предупреждения за нови постове;
 • част от начина на работа на различни модули.

Този кодов фрагмент има доста задачи, затова е необходим. Въпреки това, честото стартиране може да повлияе негативно на хостинг ресурсите и да доведе до недостиг на RAM на по-ниски хостинг планове. Основният проблем е стандартно е, че се пуска твърде често.

Прочети още

Magento 2.2 преглед, нови функционалности и подобрения

Magento 2 наскоро пусна най-новата си версия, която донесе много нови функции на собствениците на уеб магазини. Актуализацията донесе много полезни, особено за B2B ориентирани магазини. Magento 2.2 обаче включва значителен брой подобрения, които всички собственици на онлайн магазини ще оценят.

Ще разгледаме промените, които определено ще ви харесат, ако надстроите вашия онлайн магазин Magento 2.2:

 • подобрена производителност;
 • подобрена степен на сигурност;
 • повишаване нивото на отчетност;
 • подобрена електронна търговия за B2B;
 • други актуализации.

Разработка на уебсайт на Magento 2.2

Ние създаваме висококачествени сайтове, които ще бъдат 100% готови да ви донесат печалба, да се заредите за секунди и да зарадвате клиентите. Разгледайте още за създаването на онлайн магазин с Magento или се свържете с нас през контактната форма.

създаване на онлайн магазин с Magento 2.2
Създаване на онлайн магазин с Magento 2.2

Magento 2.2: подобрения в производителността

Подобряването на производителността и увеличаването на скоростта на сайта е много важен момент. Много купувачи ще напуснат вашия сайт, ако са ви нужни твърде много секунди, за да отворите продуктова карта или категория със стоки. Сред основните подобрения в работата са:

Подобрена система за кеширане

Magento 2.2 вече включва новите режими на Varnish Cache: “Grace” и “Saint”, които са инсталирани по подразбиране. В същото време те могат да бъдат деактивирани ръчно.

magento 2.2 varnish cache
Varnish Cache Magento 2.2

Varnish Cache е приложение, което ускорява HTTP процесите, за да ускори зареждането на страниците за посетителите на вашия сайт. Това се постига чрез съхраняване на уеб страници на сървъра на вашия уебсайт, а не на устройството на потребителя на посетителите. След като запазите в кеша на вашия сървър, страниците вече не е необходимо да се компилират и ще се показват на посетителите по-бързо.

Подобряване на процеса на индексиране

Magento 2.2 позволява на клиентите да разглеждат сайта и да правят покупки във вашия онлайн магазин, докато сайтът се индексира елементи от базата данни във фонов режим, без забавяния.

В същото време дългосрочните индекси вече се изпълняват на партиди, а не веднага. Това минимизира необходимата обработваща мощност за индексиране и подобрява производителността и използването на паметта на вашия уебсайт.

Magento 2.2: Подобряване на сигурността

Всеки път, когато Magento пуска актуализация, тя включва „отметки за сигурност“, които адресират пропуските в сигурността и намаляват рисковете. Magento 2.2 не се различава и освен това предоставя автоматични мерки за борба с измамите, за да помогне на потребителите си да продават продуктите си безопасно онлайн.

Общи подобрения в сигурността

За да се справи с потенциалните недостатъци на Magento, актуализация 2.2 премахва несериализирани обаждания (несериализирана функция в PHP) от код за адресиране на потенциални уязвимости. В допълнение, Magento е добавил алгоритъм за кеширане, за да защити по-добре информацията на своите потребители.

Предотвратяване на измами

Signifyd е услуга за защита от измами, създадена за електронни търговски онлайн магазини, която първоначално е била достъпна само с помощта на разширението.

подобряване на сигурността в magento

Актуализацията на Magento 2.2 предлага Signifyd. Основните функции са автоматично попълване на поръчки и проверка за възможни измами, които автоматично отхвърлят всякакви измамни и фалшиви поръчки. Тя включва и застраховка за обратно плащане, която възстановява вашия онлайн магазин за загубени приходи, за да можете да продавате продукти с по-малък риск.

Magento 2.2: Подобрения в отчитането на уебсайтове

magento 2.2 панели за управление
Magento 2.2 Панели за управление

Усъвършенстването на системите за отчитане се изисква от много време, за което свидетелстват обширната библиотека от Magento разширения за отчети. Magento 2.2 вече има вградени разширени функции за отчитане, които са достъпни по подразбиране.

Подобрен панел за отчети

Magento 2.2 позволява на потребителите да виждат подробни отчети за всяка област от своя уебсайт. Данни за стоки и поръчки, статистика за трафика и активността на клиентите вече могат да се видят на 1 панел за отчитане.

Интеграция с Google Analytics

С Magento 2.2 можете директно да интегрирате данните от своя онлайн магазин в Google Analytics, за да подобрите допълнително възможностите за отчитане на вашия уебсайт, без да е необходимо да инсталирате допълнителни модули. Сред тези подобрения е възможността за задаване на по-конкретни показатели за проследяване и интегриране на Google Ads с вашия магазин.

Електронна търговия за B2B в Magento 2.2

Разширени инструменти за управление на акаунти

Инструмент за самообслужване на клиенти предоставя на B2B клиентите възможност да изискват и управляват своите фирмени акаунти. В същото време се предлагат разширени функции за продавачите на уеб магазини за по-добра класификация и организиране на информация за клиентите. Това включва възможността за импортиране и експортиране на списъци с клиенти, както и възможността да се назначават конкретни мениджъри на избрани акаунти.

Общи клиентски сметки и управление на каталога

Сега е възможно да има един акаунт за няколко потребители. Освен това вече можете да зададете ограничения за достъп до каталога или отделни продукти за различни потребителски групи.

Система за заявки на потребители

Подобно на предишната функция, потребителските заявки могат да бъдат реализирани само с инсталирането на разширение на трета страна. С пускането на Magento 2.2, управлението на заявките и потребителското изживяване ще дойде с Magento CMS по подразбиране.

Тези функции на Magento 2.2 позволяват на вашите B2B клиенти да задават въпроси, да съобщават за грешки или да пишат предложения директно от личния си акаунт. В специален панел ще бъде показана цялата история на кореспонденцията, докато заявките ще имат статуси и те могат да бъдат проследявани.

Други подобрения в Magento 2.2

В допълнение към горните подобрения е невъзможно да не се отбележат следното:

Платежна система. Към PayPal е добавен нов начин на плащане и плащане с кредитна карта – покупка на кредит. Сега можете да създадете своя собствена система за продажба на стоки на кредит или на вноски.
Подобряване на системата за управление на продуктите. Очаквса се да има лесна възможност за изпращането на магазинни продукти отвсякъде и възможността за прилагане на уникални правила за разпространение на стоки на всяко място за доставка.
Много голяма кошница. Кошницата на магазина е оптимизирана и вече може да изпълнява много големи поръчки. Например до 300 артикула в 1 ред.

Изпратете запитване през контактната форма, ако желаете оферта за изработка на онлайн магазин с Magento 2.2.


Онлайн магазин с Django Oscar

Oscar е допълнителен модул за електронна търговия към Django, предназначена за изграждане на големи сайтове. Той е структуриран така, че всяка част от основната функционалност може да бъде персонализирана, за да отговаря на нуждите на проекта. Това позволява да се борави с широк спектър от изисквания за електронна търговия, от широкомащабни B2C сайтове до сложни B2B сайтове, богати на специфична за дадена област бизнес логика.

Bootstrap темплейт и Django Oscar

Предимства на онлайн магазин изграден с Oscar

 • разширяеми функционалности и обекти – всеки клас може да бъде заменен или разширен. Това е основната характеристика, която позволява всеки проект да бъде точно персонализиран и да отговаря максимално на нуждите на вашите бизнес операции;
 • добре проектиран набор от модели, изградени въз основа на опита на много проекти за електронна търговия, както големи, така и по-малки;
 • обширна документация, която може да помогне в случай на проблем.

Проблеми, които Django Oscar решава

Това е custom платформа за онлайн магазин, която може да реши специфични ситуации, които стандартните CMS платформи не могат.

Пример:

 • поръчка, която позволява плащането на една заявка с 9 различни метода на онлайн разплащания;
 • търговски представители, които могат да правят поръчки от името на своите клиенти, като използват разпределени бюджети, управлявани в рамките на системата;
 • обработка на големи каталози с продукти (например 15 милиона);
 • усъвършенствани правила за контрол на достъпа, които регулират кои клиенти могат да виждат дадени продукти;
 • подобрени възможности за API обмен.

Линк към официалната документация може да откриете тук.

Изпратете запитване през контактната форма, за да разберете още за възможностите за изработка на онлайн магазин с Django Oscar.


УЕП (UES) от Infonotary на Fedora 16 и Firefox 7/8

УЕП (UES) от Infonotary на Fedora 16 и Firefox 7/8Електронният подпис вече е наложителен, почти във всички сфери на дейност на съвременния гражданин. От дълго време се каня да си извадя електронен подпис, но все го отлагах. Понеже естествено, ще го ползвам под Linux направих кратко проучване първо онлайн, а след това и сред познати. Имаше положителни мнения както за Инфонотари, така и за Банксервиз. Аз се спрях на първите по две причини – на пръв поглед по-добрата документация, и нещо доста по-тривиално, по-големият брой офиси на Инфонотари, в случая имаше такъв точно срещу нашия офис.

Прочети още

Osprey 230 Linux driver sound patch

Osprey 230 Linux driver sound patchРешихме да напишем няколко реда относно този проблем, защото информацията в нета е доста оскъдна. Накратко, capture картите на Osprey от серия 230 (и не само те), но в моя случай ставаше дума за такава имат проблем със звука. Те варират от пълната му липса до едно дразнещо бучене, макар и да се чува някакво подобие на звук. По-често срещаният проблем е вторият и причината всъщност е във високият gain. Из мейлинг листите има доста въпроси относно този проблем, но малка част от тях водят до някакво решение.

Прочети още

Linux преобразуване на jpg към pdf

Linux преобразуване на jpg към pdfПреди няколко дни ни се наложи да редактираме pdf файл направен от някаква скенер програм на Xerox, която обединява всички сканирани страници в един общ файл. Проблемът е, че както и да му подадеш листа, във файла в последствие някои от страниците са обърнати на 180°. Rotate от самия pdf reader не върши работа, защото завърта всичко глобално. Така че се налага да разбием файла така да се каже на съставните му части и да обърнем страниците, които имат нужда от това. Варианти да се направи това има няколко. Може да стане и графично с The GIMP,  и в command line с convert, който е част от ImageMagick.

Прочети още

Изтеклите хешове на пароли на LinkedIn

Изтеклите хешове на пароли на LinkedInАко сте в сферата на IT, а и дори да не сте, вероятно сте попаднали на информацията за изтеклите хешове на пароли за Linkedin (и не само). Няма смисъл да преразказвамe какво е станало, къде им е грешката, защо това е проблем и т.н. Не е първият подобен случай (Gawker, Sony, Stratfor от миналата година), няма да е и последния (още днес се появиха информации за last.fm).

Понеже поради ред причини имамe известни интереси в тази сфера, разгледахме в детайли текстовият файл с изтеклите хешове. Не сме правили кой знае какъв статистически анализ, нито пък съм го автоматизирали кой знае колко. Просто направихме проверка с един bash one-liner (grep `echo -n password | shasum | cut -c6-40` combo_not.txt) за някои пароли, които биха могли да бъдат използвани от българите в сайта. И ето някои от по-интересните открития:

Прочети още

Fedora 11 Leonidas

Fedora 11 LeonidasНека да кажем няколко думи за Fedora 11 Leonidas. Този път няма да се спираме на всички обявени новости. Всеки може да ги види в release notes. За нас стана нещо като традиция да правим update от current към beta release и през rawhide отново до current. Така че реално бяхме в крак с новостите още от бета версията насам и така да се каже, някои от тях усещахме в реално време. И така ето какво ще споменем:

Прочети още

Всички публикации в категория софтуер.