Статии за Софтуер

УЕП (UES) от Infonotary на Fedora 16 и Firefox 7/8

УЕП (UES) от Infonotary на Fedora 16 и Firefox 7/8Електронният подпис вече е наложителен, почти във всички сфери на дейност на съвременния гражданин. От дълго време се каня да си извадя електронен подпис, но все го отлагах. Понеже естествено, ще го ползвам под Linux направих кратко проучване първо онлайн, а след това и сред познати. Имаше положителни мнения както за Инфонотари, така и за Банксервиз. Аз се спрях на първите по две причини – на пръв поглед по-добрата документация, и нещо доста по-тривиално, по-големият брой офиси на Инфонотари, в случая имаше такъв точно срещу нашия офис.

Прочети още

Osprey 230 Linux driver sound patch

Osprey 230 Linux driver sound patchРешихме да напишем няколко реда относно този проблем, защото информацията в нета е доста оскъдна. Накратко, capture картите на Osprey от серия 230 (и не само те), но в моя случай ставаше дума за такава имат проблем със звука. Те варират от пълната му липса до едно дразнещо бучене, макар и да се чува някакво подобие на звук. По-често срещаният проблем е вторият и причината всъщност е във високият gain. Из мейлинг листите има доста въпроси относно този проблем, но малка част от тях водят до някакво решение.

Прочети още

Linux преобразуване на jpg към pdf

Linux преобразуване на jpg към pdfПреди няколко дни ни се наложи да редактираме pdf файл направен от някаква скенер програм на Xerox, която обединява всички сканирани страници в един общ файл. Проблемът е, че както и да му подадеш листа, във файла в последствие някои от страниците са обърнати на 180°. Rotate от самия pdf reader не върши работа, защото завърта всичко глобално. Така че се налага да разбием файла така да се каже на съставните му части и да обърнем страниците, които имат нужда от това. Варианти да се направи това има няколко. Може да стане и графично с The GIMP,  и в command line с convert, който е част от ImageMagick.

Прочети още

Изтеклите хешове на пароли на LinkedIn

Изтеклите хешове на пароли на LinkedInАко сте в сферата на IT, а и дори да не сте, вероятно сте попаднали на информацията за изтеклите хешове на пароли за Linkedin (и не само). Няма смисъл да преразказвамe какво е станало, къде им е грешката, защо това е проблем и т.н. Не е първият подобен случай (Gawker, Sony, Stratfor от миналата година), няма да е и последния (още днес се появиха информации за last.fm).

Понеже поради ред причини имамe известни интереси в тази сфера, разгледахме в детайли текстовият файл с изтеклите хешове. Не сме правили кой знае какъв статистически анализ, нито пък съм го автоматизирали кой знае колко. Просто направихме проверка с един bash one-liner (grep `echo -n password | shasum | cut -c6-40` combo_not.txt) за някои пароли, които биха могли да бъдат използвани от българите в сайта. И ето някои от по-интересните открития:

Прочети още

Fedora 11 Leonidas

Fedora 11 LeonidasНека да кажем няколко думи за Fedora 11 Leonidas. Този път няма да се спираме на всички обявени новости. Всеки може да ги види в release notes. За нас стана нещо като традиция да правим update от current към beta release и през rawhide отново до current. Така че реално бяхме в крак с новостите още от бета версията насам и така да се каже, някои от тях усещахме в реално време. И така ето какво ще споменем:

Прочети още

Всички публикации в категория софтуер.