Изработка на онлайн магазин с Magento

4.5/5 - (54 гласа)
изработка на онлайн магазин с magentoВ днешно време съществуват множество системи за изработка на онлайн магазини. Някои са безплатни, други платени. Някои имат множество недостатъци, други са доста качествени и мощни. Една от предпочитаните от нас платформи за създаване на електронни магазини е Magento. Това е една от най-стабилните и добре работещи системи в световен мащаб, като стотици хиляди онлайн магазини работят с Magento.

Препоръчваме тази система за електронни магазини с много на брой продукти и нужда от разнообразни доработки, където другите популярни системи отстъпват.

Предимства на Magento

Някои от основните предимства на Magento са:

 • стабилност на системата – възможно е да се създаде онлайн магазин със стотици хиляди продукти, а работата на сайта да бъде нормална и безпроблемна;
 • възможност за допълнителни разработки – софтуерът позволява да се правят разнообразни доработки, свързани с клиентските предпочитания и нужди. Често се налага свързване с външни системи, ERP софтуер и други. Magento позволява това да стане възможно и безпроблемни;
 • стандартизация – за разлика от custom магазините, където единствено разработчика разбира в детайли системата, а за външни лица отнема изключително много време да се запознаят с кода, при Magento лесно може да се открият фирми и лица, които може да се заемат с последваща поддръжка и доработка на сайта;
 • скалируемост – от съвсем малък онлайн магазин до такъв със стотици хиляди продукти, това е напълно възможно. Софтуерът може да се използва и от малки търговци, които имат амбицията да станат големи;
 • онлайн общество – има голяма вероятност вашият проблем вече да е бил срещан и решен. Онлайн community-то е доста обширно, а информация се намира съвсем лесно и само с едно търсене в Google;
 • възможност за управление на повече от един онлайн магазин през една администрация – това е допълнително улеснение при фирми с повече от един online магазина;
 • SEO подобрения – Magento предлага редица подобрения за оптимизация за търсещите машини. Те са налични, дори и без допълнителни модули, а съществуват и безплатни такива, които правят Magento една от най-добре оптимизираните за търсачки платформи за онлайн търговия. Част от това, което предлага платформата, като базови функции:
  • автоматични 301 редиректи при промяна на URL адреса на категория или продукт;
  • канонични URL адреси;
  • възможност за създаване на правилен XML sitemap;
  • формули за генериране на мета данни;
  • коректно описано странициране в категориите;
  • малък на брой дублирани страници.
 • коректно работеща търсачка – Magento е една от малкото платформи с напълно функционална търсачка. Съществува възможност за задаване на синоними за търсене, както и дефиниране на резултати, при конкретно търсене;

Версии

Съществуват две различни версии на софтуера в зависимост от вградената функционалност, която притежават. Различават се и по възможностите за поддръжка.

Magento Community Edition

Това е напълно безплатната дистрибуция с отворен код. Може да се свали и да се ползва от всеки, които желае да има стабилен и добре изглеждащ електронен магазин. За проектите с ограничени бюджети – препоръчваме ползването на тази версия.

Magento Enterprise Edition

Тази версия ползва същите системни файлове, както Community Edition. Разликата е, че има някои допълнителни фукнционалности, както и по-чист и оптимизиран на места код. Друго основно преимущество е, че поддръжката се извършва от самите разработчици на Magento. Подходяща е за големи компании с много на брой артикули.

Magento 1.x

По-старата версия на Magento все още се използва, дори в някои ситуации я препоръчваме. Характеризира се с голяма стабилност, доказала се във времето. На почти всеки въпрос или проблем може да се намери решение съвсем лесно.  Версията е максимално изчистена от бъгове, съществуват голямо количество теми и модули.

Magento 2.x

Новата версия, които има някои подобрения. Към днешна дата – има допълнителни модули и теми за Magento 2.x, съответно използването на тази версия е напълно оправдано. Потенциални проблеми все още може да възникнат, но със сигурност те ще бъдат отстранени максимално бързо.

Основните подобрения в тази версия:

 • визуални подобрения в администраторската част;
 • оптимизация на процеса на поръчка от клиент;
 • използвани са по-нови технологии;
 • оптимизация на скоростта на зареждане;
 • подобрения в core файловете и целия framework, като цяло.

За избор на подходяща версия е необходимо да обсъдим конкретните нужди и предпочитания.

Модули за Magento

създаване на онлайн магазин с magentoЧрез Magento Connect имате достъп до голям брой безплатни и платени модули за системата. Инсталацията става съвсем лесно, а откриването на качествени extension-и се улеснява от този Marketplace. Самата работа на Magento ви предоставя детайлен изглед и контрол на процеса по инсталация, а едно от най-големите предимства е подсигурената защита на съвместимост между модул и вашия сайт. Това на практика означава, че е малко вероятно външен модул на навреди вашия електронен магазин, дори и да го инсталирате сами. Въпреки това, препоръчваме да се доверите на фирма за създаване на онлайн магазин, за да бъдете сигурни, че всичко е коректно конфигурирано.

Поддръжка

В България съществуват фирми и частни лица, които могат да се заемат с поддръжка на онлайн магазин на платформата. Все по-често се използва тя, а това налага наличието на специалисти, които са в течение на технологията. Това е голямо предимство, понеже ви гарантира, че можете винаги да смените фирмата, която обслужва вашия електронен магазин.

Въпреки това, системата е малко по-сложна от стандартните CMS-и. Използват се голямо количество XML файлове, които са трудни за разбиране от човек, който никога не е работил с Magento. Затова е необходимо внимателно да се избере фирмата, която се грижи за продажбите в интернет на вашия бизнес.

Хостинг за Magento

Хостингът е нещо много важно, когато клиент реши да премине на Magento. Заедно с голямото количество предимства, възможности и функционалности идва и големия “глад за ресурси”. Системата има нужда от поне 1GB RAM памет на сървъра, за да работи нормално онлайн магазинът, колкото и продукти да има той. Необходимо е да се подсигури достатъчна сървърна мощ, за да се зарежда сайтът достатъчно бързо. Винаги консултираме нашите клиенти, за да се вземе оптимално решение за избор на хостинг план и компания, която да предоставя качествени услуги.