Инсталиране на OpenCart

5/5 - (13 гласа)

Сваляне на файловете и подходящата версия


инсталиране на opencart

Всички версии на OpenCart са налични за безплатно сваляне от официалната страница. На този адрес имате достъп и до по-стари варианти на софтуера. Проучете добре коя версия ще е подходяща за вашия проект. След като изберете бутона за сваляне, ще се изтелги компресиран файл със съответния рилийз на OpenCart. Използвайте програма, например WinRar, за да разархивирате файла. Това, което съдържа компресирания файл:

 • Папка “upload” – съдържа всички файлове, които трябва да се качат на сървъра;
 • Файл “license.txt” – съдържа информация за лиценза и ползването на OpenCart;
 • Файл “readme.txt” – предоставя допълнителни инструкции и връзки за инсталирането на системата и ъпгрейд.

Качване през FTP

На този етап – трябва да качите файловете чрез FTP (File Transfer Protocol) на хостинг акаунта. Съществуват доста безплатни FTP програми, чрез които можете да направите това. FileZilla е най-популярното решение. Когато програмата е качена и настроена на вашия компютър, трябва да виждате нещо подобно:

качване на opencart през ftp

За да се свържете успешно с външния хост е необходимо да разполагате със следната информация:

 • име на хоста;
 • потребителско име;
 • парола.

Тези данни може да намерите от системния администратор на хостинг акаунта.

Качване на файловете на OpenCart

След като сте установили FTP връзка успешно, необходимо е да качите файловете на OpenCart. Намерете на локалния компютър папката “upload”, която се намира в изтеглената версия на OpenCart. Качете съдържанието на вашия уеб сървър, като изчакате съобщението, че всичко е коректно.

Създаване на база данни

Следващата стъпка е да създадете база данни на онлайн магазина. Тук голяма част от неопитните потребители се затрудняват. Има различни начини за създаването на база данни, като това зависи от хостинг доставчика и инсталираните вътрешни системи на акаунт. Изполват се MySQL бази данни, като е необходимо да влезнете в администрацията на хостинг акаунта и да потърсите подобно поле или бутон. Най-напред създавате потребител с парола, а след това самата база данни. Необходимо е да свържете потребителя с вече създадената база и да предоставите необходимите права. Имайте предвид, че OpenCart използва активно базата данни и без тази стъпка – няма да успеете да установите вашия онлайн магазин.

Стартиране на инсталатора

След като сте преминали през останалите точки, заредете в браузера името на вашия домейн и се опитайте да достъпите онлайн магазин. Трябва да се визуализира инсталатора на OpenCart, като трябва да преминете през няколко стъпки. Изглежда по следния начин:

opencart инсталатор

Проверка на конфигурацията

На една от стъпките, системата ще провери дали всичко по хостинг акаунта и файловете е наред. Ако има проблеми – те ще бъдат изобразени и трябва да вземете необходимите мерки. Проверяват се доста елементи:

 • версията на PHP;
 • разрешение за качване на файлове;
 • наличието на бази данни;
 • различни PHP директиви;
 • наличието на config файлове;
 • права за запис и четене на определени директории.

Трябва да знаете, че основните настройки на OpenCart се пазят в config.php файла в root директорията и папка /admin/. Това са два файла с подобно съдържание, които ще се модифицират от инсталатора. Първоначално е необходимо те да съществуват и да са с права на запис. Ако липсват при вас – създайте с обикновен текстов редактор два такива файла и ги качете на необходимите места.

Деинсталиране на OpenCart

За да деинсталирате OpenCart трябва да изтриете файловете и базата данни. Можете да заличите всички файлове през FTP клиент, но за базата данни – трябва да имате достъп до администрацията на хостинг акаунта или да инсталирате допълнителен софтуер на сървъра, за да достъпите MySQL базата.

Вижте пълната документацията за OpenCart.

Разгледайте онлайн обучението за OpenCart, за да се научите да работите с една от най–добрите платформи за създаване на онлайн магазини.