OpenCart 3

4.9/5 - (18 гласа)

OpenCart 3.0 вече официално може да се изтегля и ползва свободно.

Новата версия идва с редица новости и подобрения, като голяма част от тях са свързани с подобряване на графичния дизайн и улесняване на работата на администраторите на онлайн магазина. Накратко подобренията в OpenCart 3 са:

  • SEO URL адреси за различни езикови версии;
  • подобрения в /admin секцията;
  • по-добри възможности за отчети и репорти;
  • по-детайлни статистически данни;
  • възможност за сваляне и инсталация на модули през Marketplace;
  • възможност за редакция на темплейтните файлове през администраторския интерфейс;
  • допълнителна леснота и удобства при боравене с езикови версии.

Изтегляне на OpenCart 3

Видео ревю

Ако не желаете да четете цялата статия, можете да разгледате краткото видео ревю на OpenCart 3.

Подобрения в OpenCart 3

Подобренията в новата версия не могат да се категоризират, като значителни, но все пак има доста удобства, които ще улеснят работата с платформата.

Admin панела

Дизайнът на администраторската част е в по-тъмни цветови и видимо изглежда различно от предните версии.

opencart 3 промени в администрацията

На някои места се визуализират новия дизайн на филтрите, чрез които може да се сортират различни елементи в администрацията.

opencart-3-admin-filters

Бутоните и цветовете за промяна продукти, категории, модули и т.н. са с доста по-ярки цветове. Самият администратор вече може да качи собствена снимка, която да се показва в горната дясна част на екрана. Общото впечатление е за един по-красив и съвременен дизайн на административната част.

Маркетплейс с модули за OpenCart 3

Едно от най-ярките подобрения в системата е възможността модулите да се изтеглят през административната част. Това е аналогично и може би донякъде взаимствано от WordPress общността, където с няколко клика може да се свали необходимото разширение. В OpenCart 3 обаче са необходими няколко предварителни настройки, за да можете да се възползвате от възможността да сваляте и инсталирате plugin-и през admin секцията.

Регистрация в opencart.com

Трябва да създадете акаунт в opencart.com, за да можете да конфигурирате своя marketpalce API ключ, който е необходим за нормалното функциониране на тази функционалност.

Това става в opencart.com от бутона за регистрация в горния десен ъгъл на екрана.

opencart.com регистрация

Генериране на API ключ от opencart.com

Във вече създадения и потвърден акаунт трябва да се вземе API ключът.

opencart 3 апи ключ

В този панел трябва да се въведат данни за домейна на който ще използва Marketplace-a.

opencart api ключове в администрацията

След генериране на секретните данни, те трябва да се въведат в администраторския панел на OpenCart. Преди да бъдат въведени ще се визуализира червено предупреждение:

opencart marketplace предупреждение

След успешно въвеждане на данните, ще може да разглеждате без проблем всички модули, налични в OpenCart маркетплейса. Трябва да се обърне внимание, че се показват всички разширения, дори и такива, които не са съвместими с текущата версия на OpenCart.

Все още може да се качват модули и по стандартния начин, тази опция не е премахната от администрацията.

Редакция на темплейт

Друга голяма промяна е възможността директно да се редактират темплейтните файлове. В предните версии на платформата се налагаше съответния файл да се достъпи през FTP, след което да се редактира и качи обратно. Ползването на GIT донякъде улеснява този процес за програмистите, но все пак промяната на темплейтен файл е тромава в старите версии.

За да се редактира даден шаблон в OpenCart 3, трябва през администрацията да се достъпи секцията за дизайн, както и да се избере конкретния темплейт за промяна.

Използва се twig темплейтен engine, чрез които може много лесно да се имплементират динамични стойности в шаблонния HTML файл. Това дава голяма свобода за бърза и лесна промяна на елементи от потребителската част на онлайн магазина. Допълнителни правила и синтаксис на twig може да се намерят на страницата за редакция на дизайн в OpenCart.

Промяна на език

За да можете да променяте и добавяте езици в OpenCart 3, трябва най-напред да зададете необходимите права за това през администрацията. Това става по следния начин:

opencart 3 български език

Това ще активира редактора на езикови версии, но в зависимост конкретната ситуация – може да се наложи да инсталирате допълнителен пакет за превод на OpenCart на български език.

Разширени отчети

В секцията Extensions има няколко подобрения. Едно от тях са допълнителните опции за отчети, които може да бъдат активирани съвсем лесно:

opencart разширени отчети

Съществува и нов елемент Events в същия таб, това са кодови фрагменти, които се ползват от разширенията и презаписват стандартната функионалност на системата. Хубавото в случая е, че при евентуални проблеми – те може да бъдат изключени с един клик.

Бързина на зареждане

Общото впечатление от новата версия на OpenCart e, че сайтовете се зареждат с една идея по-бързо. Тестовете са направени на споделен хостинг с чисти инсталации, т.е. без допълнителни теми, разширения и т.н.

Upgrade до OpenCart 3

Въпросът за преминаване към по-нова версия винаги е бил актуален. Трябва да бъдете сигурни, че всички модули, разширения и самата тема ще са съвместими с по-новата версия. Препоръчваме да се обърнете към специалист за съвет, но едно е сигурно – upgrade-а трябва да се прави внимателно. Той не винаги е възможен и необходим.

Допълнително може да разгледате нашия курс за изработка на онлайн магазин с OpenCart. Предоставени са много допълнителни материали, които ще ви бъдат от полза при изграждането на успешен електронен магазин.