Как се добавят или премахват страници в Google

5/5 - (2 гласа)

как се добавя или премахва страница в GoogleВ тази статия ще опишем възможността за добавяне или премахване ръчно на страница от индекса на Google. Ще разгледаме добавянето в Google, както на нов сайт, така и на конкретни страници от вече индексиран уебсайт. Премахването на страници също е изключително важно, понеже в практиката се случва Google да индексира страници, които не желаем да са сред резултатите от търсене.

За да добавяме и премахваме страници от Google, трябва да използваме Google Search Console (Google Webmaster Tools). Това е единственият инструмент, който ни е необходим, за да извършваме тези действия. В него също така, може да видим още много ценна информация, свързана с нашия уеб сайт, да добавим sitemap, да следим за грешки при обхождането и др.

Добавяне на сайт в Google

Регистрация на нов сайт в Google

Докато създаваме нашия сайт, добра практика е да го забраним за индексация, чрез meta таг robots и стойност noindex. Също така, чрез файла robots.txt може да забраним за обхождане всички страници (Disallow: /). По този начин в Google няма да се индексират непълни текстове и незавършени страници. След като всичко е готово, трябва да премахнем този таг и да позволим на ботовете да обхождат страниците, за да може Google да индексира нашия уебсайт. В WordPress това може лесно да се направи, чрез отметката “Не позволявайте на търсещите машини да индексират този сайт”, която се намира в Настройки > Четене.

За първоначално добавяне, изпратете молба през Google аdd URL формата или добавете собственост в Google Search Console. След това е необходимо да удостоверите, че сте собственик на уеб страницата и имате права за управление. Това може да стане по много начини – добавяне а meta таг, качване на удостоверяващ файл, чрез Google Tag Manager и др. След като вече сте удостоверили вашия сайт, ще имате възможност да добавяте и премахвате различни страници в индекса на Google. Имайте предвид, че има някои ситуации, когато това може да е затруднено или с определени ограничения, например при наказание на домейна или други наказания от Google. Добрата новина е, че именно Google Search Console е мястото, където ще можете да видите предписания за премахване на наказанията. Не забравяйте да добавите версии на сайта си с www и без. Трябва и да изберете главна версия, както и да направите необходимите пренасочвания.

Добавяне на конкретна страница в Google

След като собствеността в Google Search Console е удостоверена, можете да изпратите конкретни страници за индексиране и обхождане. Това например може да се направи, ако имате няколко индексирани страници, но сте създали ново съдържание. Можете да подадете ръчно тази страница и в общия случай, то ще е видимо до няколко часа в Google.  Също така, можете да подадете за обхождане дадена страница, заедно с преките и връзки. Всички тези действия се осъществяват през секция Обхождане > Извличане като Google.

добяване на страница в google

Имайте предвид, че на месечна база имате 500 обхождания на единичен URL адрес и 10 обхождания на един адрес, заедно с директните му връзки. След като въведете адреса, които желаете да се обходи и натиснете “Извличане“, долу ще се появи бутон за изпращане до индекса.

Можете да изпращате за повторно обхождане и страници, върху които сте извършили скорошни промени, а Google пази старата версия на страницата. За да проверите точно коя версия е запазена от Google, въведете в полето за URL на Chrome:

cache:pro-soft.bg

Като разбира се, заместите със страницата, която искате да проверите. Ще се покаже кешираното копие от Google или иначе казано – последната запазена информация за тази страница.

кеширана от google страница

Премахване на страница от Google

Често се налага да премахнете страница от индекса на Google. Например, може да се получи така, че той е индексирал голям брой страници, които не са важни за вас или грешно създадени. Това може да са поддомейни, които сте използвали за тестване, както и стари, неактивни страници. Ако забележите такива резултати, можете да ги премахнете от индекса, чрез Google Search Console. Най – напред, за да видите всички индексирани в Google страници, въведете следната команда в търсачката на google.bg:

site:pro-soft.bg

Ще се покажат всички страници, които Google е индексирал за дадения домейн. Разгледайте ги внимателно. Има ли такива, които не трябва да са там? Със сигурност може да се намерят такива, които не са важни за потребителите и те не биха търсили подобни страници.  Същестуват и страници, които са се индексирали, но реално са преместени на друг адрес. Добре е да направите 301 пренасочване за подобен тип url адреси.

За да премахнете страница, отидете в Google Search Console > Индекс на GoogleПремахване на URL адреси.

премахване на url от google

Чрез бутона за временно скриване ще премахнете страницата от Google за определен период от време. За да предотвратите повторното индексиране на същата страница, направете едно от следните действия:

  • добавете в нея маркер noindex;
  • защитете я с парола;
  • премахнете я от сайта си.

Премахването на уеб страница отнема малко повече време, обикновено до един ден тя вече не се показва.

Възможно е да премахнете и целия уеб сайт от индекса, като оставите URL-а за временно скриване празен. Така ще премахнете всички резултати от индекса на Google за минимум 90 дни.

Премахване на поддомейни от резултатите на Google

Много често се получава индексирането на поддомейни, които реално не са ни необходими. Това може да са тестови версии на уеб страници, зони за специални потребители и др. Не е добра идея тези поддомейни да са индексирани в Google, понеже могат да вземат от общия crawling бюджет на домейна. А по този начин – косвено да допринасят за по – лошото класиране на основния домейн. Също така, те не са полезни на потребителите, понеже никой няма да се опитва да намери тези страници, чрез търсене.

Няма да можете да премахнете тези поддомейни през основната собственост на домейна в Google Webmaster Tools. Трябва да създадете и удостоверите нова собственост, съобразена с поддомейна, който искате да премахнете от резултатите. Това може да е например – test.pro-soft.bg. След това можете да подадете заявка за премахване от индекса на Google на целия поддомейн, като оставите URL адреса за временно скриване празен. Този поддомейн ще бъде премахнат от резултатите на Google за не по – малко от 90 дни, а ако изтриете файловете или добавите меркери noindex – той няма да се покаже отново.

Разгледайте още полезни статии, свързани с оптимизация на сайтове за Google.