DNS записи – А запис и CNAME запис

5/5 - (1 гласа)

Чрез DNS редактор във Вашия cPanel можете да променяте DNS записи и по – конкретно – А записи и CNAME записи. Преди това, разбира се, трябва да имате правилно настроени нейм сървъри, които отговарят за хостинг акаунта.

dns записи

А запис

Когато е необходимо насочване към IP адрес се ползва A запис. Това например се налага, когато даден домейн или поддомейн трябва да бъде насочен към определен сървър.

А запис е съкратено от “Address” и се задава във вид на IP адрес, към който да воден избрания от нас домейн. А записът е най – важният DNS запис, понеже свързва IP адреса с домейна на конкретния уебсайт.

За да добавите А запис,в полето “Име” се въвежда хост (като например поддомейн) и в полето “Адрес” се въвежда съответния IP адрес. След това натискате бутона за потвърждение.

а запис

CNAME запис

CNAME запис е съкратено от “Canonical Name” и се използва, когато трябва да насочите даден поддомейн към друг домейн или поддомейн. Адресът, към който се осъществява насочването, се нарича още каноничен или реален адрес. CNAME записите се наричат alias (псевдоними) или мнемонични имена, защото се правят за удобство на тези, които ги използват. Те трябва да подсказват с името си определената функция на адреса (например mail, ftp и др.) или чрез тях например, може да се съкрати дълъг уеб адрес.

За да добавим CNAME запис, в полето “Име” се въвежда поддомейн, а в полето “CNAME” се въвежда съответния домейн/поддомейн, към който да го насочим.

В примера по-долу имаме няколко DNS записа, един A запис и два CNAME записа.

cname запис

Когато правите промени на DNS записи, те се отразяват веднага на сървърите на хостинг доставчика, но старите DNS записи може да са кеширани от вашия компютър, както и от DNS сървърите на Вашия интернет доставчик или пък от друг компютър по пътя до сървъра. Тези кешове ще изчезнат за определен период от време, обикновено – до 24 часа.