Преминаване към нов домейн

Оценете информацията

Преминаване към нов домейнПонякога се случва така, че определен уебсайт трябва да се премести на друг домейн, като е необходимо да се запазят всички активни връзки към стария, както и класирането от Google. Например досега сте ползвали my-company.com и вече притежавате my-company.bg. Новият домейн е по – престижен, затова може да го направите главен, а стария да пренасочите към новия, като същевременно запазите доброто класиране в резултатите на търсачките, както и да не пропуснете входящи линкове от всички, които вече имат връзки към вашия първи сайт. Но как да направим това? Е, не е от най – лесните задачи, но има решение. Необходимо е да зададем специфични команди в .htaccess файл.

При такова пренасочване, следва новият домейн да наследи всички активи на връзките към стария домейн. Все пак е добра идея колкото се може повече линкове да водят директно до новия домейн и да не минават през пренасочване. За да избегнем неприятности от Google, свързани с дублираното съдържание, идеалният случай е да се определи само един от домейните като първостепенен, а другия домейн да се пренасочва към него. Като изключително важно е пренасочването да бъде от тип 301 – Permanent redirect. Нека например главен домейн е your-company.com. Всеки от домейните да има различна уеб директория, като главният съдържа файловете, а този който пренасочва съдържа в главната си уеб директория .htaccess файл подобен на:

Options +FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?your-company\.(net|org)$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://your-company.com/$1 [R=301,L]

Този .htaccess файл, поставен в главната уеб директория на домейнa които се пренасочва, ще пренасочва не само главната страница, а и вътрешните страници. Например your-company.net/contact.html вече ще сочи към your-company.com/contact.html.

След като се копират файловете на сайта на новата уеб директория, то трябва да се провери дали всичко работи коректно, трябва при зареждане на линк към стария домейн – да се отваря новия. Ако пренасочването работи по този начин, може да архивирате и премахнете всички файлове от старата уеб директория, като оставите само .htaccess файла. Задачата за преминаване към нов домейн е изпълнена успешно.