Нужен ли английски език, за да бъдем добри програмисти?

4.4/5 - (21 гласа)

Рано или късно всеки програмист е изправен пред необходимостта да намери необходимата му информация в интернет. Но това не винаги е най-лесната задача. Тук англоезичните ресурси идват на помощ, които обикновено съдържат много по-полезна информация, отколкото на родния език. И това е само една от причините, поради които английският език е почти жизнена необходимост за разработчика. Нека поговорим повече за това в този материал.

Межднународният стандарт при IT общуване

английски език онлайн

Най-напред трябва да се има предвид, че английският е език на международната комуникация, така че всички ръководства и ръководства за сериозни софтуерни продукти се публикуват поне на този език. В допълнение, авторите на IT блогове (като Medium, Towards Data Science) предпочитат да работят за широка аудитория, така че за тях е най-удачно да публикуват материали на английски език, така че те ще видят по-голям брой заинтересовани читатели или зрители. На конференциите на разработчиците често се представят представители на други страни и докладите се провеждат на английски език, дори ако майчиният език на говорителя ще бъде различен.

От това може да се заключи, че програмистът трябва да знае английски език най-малко на нивото на четене на техническата документация и да може правилно да формулира и зададе въпрос на английски език във форум, защото вероятността за получаване на необходимия отговор там е много по-висока. Да, на такова ниво тази необходимост може спокойно да се припокрива със средствата на онлайн преводач, който ви позволява да превеждате много добре в двете посоки, но все още не достига напълно до човешкото възприятие. Това е особено забележимо по време на превода на техническите термини и от IT хумора, който е доста често срещан по време на комуникацията във форумите. Ето защо е по-добре да имате достатъчно умения за самостоятелен превод.

Срещи и комуникации

Но всичко се променя значително, ако решите да започнете да работите за чуждестранен клиент. Тук възниква необходимостта от умения за говорене и на възприятието на слуха, защото стандартнно ще трябва да участват в ежедневните скръм-митинги, да общувате с екипа, да прочетете и разберете в детайли поставените задачи, да се поставят коментари в кода, и да изкажете мнението си по време на дискусии на работни въпроси. Тук не може да се използват онлайн преводачи, като Google Translate. И това е дори при условие, че просто работите от разстояние. Но ако решите да смените местоживеенето, тогава ще трябва да организирате живота си в новата страна. Английски език в това, разбира се, ще помогне много.

Справедливо е да се каже, че много големи ИТ компании предлагат безплатни курсове по английски език с преподавател. Но е важно да разберете, че за да се научите – трябва да се стремите към това и да практикувате колкото е възможно повече. Както при всяко друго умение.

Можо да разгледате записи от големи конференции на английски език в онлайн пространството. Това ще позволи да убиете два заека с един изстрел, като ще бъдете в крак с най-новите иновации и тенденции в IT индустрията, и ще обогатите знанията си по английски език. Също така: прочетете англоезичните IT блогове – има много полезна и актуална информация. Най-трудното е с развитието на речта, като без професионален учител ще бъде доста по-трудно. Препоръчителна е реалната комуникация с англоговорящи приятели и native speaker-и.