WordPress 5.4 добавя lazy-loading на всички изображения

4.4/5 - (7 гласа)

WordPress обяви, че WordPress 5.4 по подразбиране ще включва функцията lazy-loading на всички изображения. Тази функционалност ще добавя специален HTML атрибут на всички IMG елементи. Притежателите на WordPress сайтове вече няма да трябва да използват JavaScript или плъгини на трети страни, за да зареждат изображенията си, чрез похвата lazy loading.

Отложено зареждане или lazy loading

Атрибутът lazy-loading HTML указва на браузъра или да изчака, преди да зареди изображението, или да го зареди веднага. За това няма нужда от JavaScript.

Има три вида атрибути за зареждане, но само два от тях са наистина важни:

 • lazy;
 • eager.

Lazy, който ще бъде включен в WordPress 5.4 по подразбиране, означава отложено зареждане на изображения. Практически погледното, картинката няма да се зареди, докато прозорецът за сърфиране на браузъра на потребителя е на определено разстояние до нея. Това поведение глобално ще ускори WordPress сайтовете.

Атрибутът “eager“показва на браузъра незабавно да зареди изображението. Т.е. явява се нещо, като противоположно на “lazy

WordPress 5.4 дата на официален release

WordPress 5.4 понастоящем е планирано да бъде пуснат официално на 31 март 2020 г. Тази дата може да бъде променена в зависимост множество фактори, както във всяка една софтуерна разработка. Но като цяло – по-вероятно е този срок да бъде спазен.

Според съобщението на WordPress екипа

“Изпълнението има за цел да включи lazy-loading на изображения по подразбиране, като предостави атрибут за зареждане със стойност на lazy на следните img тагове:

 • изображения в пост съдържание;
 • изображения в пост-откъси;
 • снимки в коментарите;
 • изображения в текстовото съдържание на джаджа (widget);
 • отделни изображения, показани чрез wp_get_attachment_image();
 • аватар изображения, показани чрез get_avatar().

Имайте предвид, че loading=”lazy” ще бъде добавен само ако съответният етикет все още не съдържа атрибута loading. С други думи, за да се предотврати мързеливото зареждане на изображението, препоръчително е да посочите loading= “eager”.”

Според коментарите на WordPress атрибутите за lazy-loading ще бъдат приложени по такъв начин, че да бъдат лесни за изтриване. Това е важно в случай, че бъдещите браузъри ще започнат да зареждат отложено всички изображения по подразбиране, без да е необходимо атрибутът за изтегляне.

Google посочи чрез web.dev, че има планове автоматично да се даде възможност на lazy изтегляне за всички изображения, когато браузърът е в Lite режим (по-рано известен като режим за пестене на данни).

Тест на новата функционалност

Екипът на WordPress официално пусна плъгин за lazy-loading на WordPress, предназначен за тестове. Собствениците на сайтове, които искат да го тестват и да дадат обратна връзка, могат да изтеглят приставката и да я изпробват от този линк.

Потенциални недостатъци

Макар и идеята и инициативата да е добра, кат основен недостатък може да се изтъкнат филтрите, които се използват. Това са вградените методи на филтрации за съдържание от тип:

 • the_content;
 • the_excerpt;
 • comment_text;
 • widget_text_content.

Които ще направят промяна единствено на блог публикации, коментари и някои widget-и. Това на практика означава, че добавянето на този атрибут няма да работи в WooCommerce, както и популярните визуални редактори (Elementor, Divi). Не бива да забравяме, че това е първоначалната версия и може да се очакват промени и подобрения в близко бъдеще

Можете да видите официалното съобщение от WordPress екипа тук.