CloudFlare информация и предимства

5/5 - (1 гласа)

От няколко години у нас се говори за CloudFlare, както и за предимствата и недостатъците, които ни предоставя. Най – напред, нека кажем, че CloudFlare е Content Delivery Network (CDN) от ново поколение, което може да оптимизира и ускори работата на сайта ви.

Как работи

cloudflareCloudFlare имат изградена мрежа от сървъри, като вашият сайт ще се зареди от най – близката до потребителя локация. Съдържанието на уеб страницата се кешира и разполага на различни сървъри из целия свят. Както сами се досещате, това ще увеличи скоростта на зареждане, а посетителите на вашия сайт – ще имат по – добро преживяване. В технологията са използвани и алгоритми, които помагат за още по-бързото зареждане на сайта, например gzip компресия.

Предимства на CloudFlare

Като най – голямо предимство може да отбележим сигурността. Услугата използва разнообразни способи, за да предпазят уебсайта от повечето известни хакерски атаки, DDoS, SQL injections, както и SPAM са често срещани проблеми, на които се намира адекватно решение. Да речем, че e налице злонамерен опит за достъп до някои от уеб сайтовете в цялата сиситема на CDN-a, услугата блокира конкретния IP адрес и автоматично и атаката се прекратява още в зародиш.

Не са за подценяване и подобренията в бързодействието. Системата предоставя и различни нива на кеширане, в зависимост от това, което е поместено на страницата ви.  Уеб сайтът се зарежда от най  – близкия сървър, като оптимизира зареждането през най – бързите канали. Тук е моментът да се запитаме, има ли смисъл да използваме CloudFlare в България? Нашият отговор е – да. От началото на 2016 една от локациите, където има център, е София. Дори и да не се подобри драстично скоростта на сайта, мерките за сигурност ще са в пъти по – засилени. Това означава, че получаваме повече сигурност и скорост безплатно, изглежда ни като добро предложение.

Едно от големите предимства е функционалността, която помага на нашия сайт да се зарежда, дори когато локалният сървър е претоварен. В този случай, статичните ресурси ще се заредят от мрежата на CloudFlare.

По подразбиране, кеширането на статичните ресурси е за 4 часа, като в зависимост от конкретната уеб страница, тези настройки могат да се променят лесно и бързо. А като казахме лесно, споменахме ли, че настройването на акаунта ни става с няколко клика? Не е необходимо да се променят DNS записите на домейнa и повечето хостинг доставчици предоставят възможност всичко да се настрои от cPanel-a за няколко минути.

Колко струва

Както загатнахме по – горе, има безплатен план, който ще върши работа за повечето уеб сайтове. В зависимост от конкретните ви нужди и желание за оптимизация и сигурност, съществуват различни месечни планове, като цените за платени услуги започват от 20$. Някои от платените предимства са:

  • “Polish” – подобрява зареждането на изображения; (Вижте и други начини за оптимизиране на изображения)
  • “Railgun” – подобрява зареждането на динамични ресурси;
  • “Mirage” – подобрява зареждането на изображения на смартфони с по – слаб интернет;
  • “IP/Country Block” – индивидуална страница за посетител, който се опита да отвори уеб страницата от блокиран IP адрес или държава.

Все пак, за всеки уебсайт трябва да съществува индивидуален подход, може това да не е толкова подходящо за вас, но като заключение, може да кажем, че CloudFlare е услуга от ново поколение, която в повечето случаи ще ускори сайта ви и ще подобри многократно сигурността.

Вижте и официалната страница на CloudFlare тук.