Правила за качествен уебсайт

Оценете информацията

качествен уебсайтВ тази статия ще изброим някои от наистина важните правила, към които трябва да се придържа качественият сайт. Проверете дали Вашата страница спазва тези критерии и ако не, помислете за промяна.

Съдържание

  • Сайтът трябва да е с ясна структура и текстови линкове. Необходимо е линковете да са ясно четими за човек, например pro-soft.bg/index.php?page=register, трябва да стане pro-soft.bg/register;
  • Проверете за неработещи линкове, ако има такива ги оправете или премахнете; Ето един подходящ инструмента за тази цел – Brocken Link Checker.
  • Създайте полезен сайт с възможно най – много качествена информация. Това се забелязва, както от търсещите машини, така и от Вашите клиенти. Стойността, която добавя страницата е най – голямото предимство, това е може би е най – важната стъпка към качествен уебсайт.
  • Оптимизирайте по ключовите думи с които потенциалните Ви клиенти ще търсят в Google. Добър инструмент за планиране на ключови думи е: http://adwords.google.com/keywordplanner. Изпробвайте също https://www.google.com/trends. Така ще видите какво и как търсят хората и ще можете да се ориентирате по – добре в това какво съдържание да предложите. Но въпреки това, помнете следващото правило:
  • Правете съдържание за хора, а не за търсачки. Стремете се да предоставите максималност стойност на потребителите.

Технически правила

  • Уверете се, че сайтът Ви е видим и четим от търсещите роботи. Бихме дали пример за най – лош вариант за страница, направена на Flash, там текстовете не се четат и индексацията е трудна. Същото важи и за прекалено многото JavaScript, което може да попречи на паяците на търсачките бързо да видят основното съдържание.
  • Не използвайте id параметър в линковете, понеже те няма да се индексират;
  • Ако сте решили да използвате система за управление на съдържанието (CMS), проверете дали съдържанието се чете от роботите и че го индексират коректно. Бихме Ви препоръчали WordPress, заради леснотата на употреба и правилното рендиране на съдържанието. Вижте уроците, които сме подготвили, за да се научите да работите с WordPress.
  • Създайте sitemap, за да укажете на роботите на Google колко често смятате да променяте съдържанието на сайта и колко важно е то за Вас. Тук може да намерите полезен инструмент за тази цел: https://www.xml-sitemaps.com/. Можете да се запознаете по – подробно с това как да създадете sitemap в статията “Създаване и добавяне на sitemap”.