Създаване и добавяне на sitemap

Оценете информацията

добавяне на sitemapЩе опишем как да създадете сами sitemap за своя сайт и за какво служи той. Ако притежавате WordPress сайт, можете да погледнете статията за Yoast SEO плъгина, който ще направи генерирането на sitemap още по – лесно и интуитивно.

1. Съществува опция това да стане автоматично, за да не добавяте един по един адресите. Tук: www.xml-sitemaps.com може да използвате напълно безплатно метод, за създаванена sitemap. Въведете адреса към Вашия сайт, като е препоръчтелно да оставите настройките по подразбиране. След като се прегледат всички страници, ще се създаде файл, който да изтеглите. Отворете го с обикновен текстов редактор, Notepad например.
Tаг, който е добра идея да се промени е changefreq. Той има за цел да покаже на Google колко често ще променяте страниците. Възможните стойности са: always, hourly, daily, weekly, monthly, yearly, never. Стойност always се ползва само при такива страници, който се променят след всяко посещение, докато другата крайност е never, за такива, които няма да се променят никога.
Важно е да знаете, че това са само Вашите указания към Google как да гледа на сайтът. Те може да се променят с времето. Но все пак вашите начални указания ще се вземат предвид.

2. Upload на sitemap. След като вашия сайтмап е готов, качете го в главната уеб директория, за да е видим на адрес: your-site.bg/sitemap.xml. Уверете се, че е валиден. Можете да го отворите и да разгледате връзките, които той описва. Това е една допълнителна форма на проверка.

3. Добавете го в Google. След като влезете в Google Webmaster Tools, отидете в самия сайт, на който желате да добавите sitemap. В страничното меню същестува елемент от менюто “Обхождане”, след като се разгъне – изберете “Sitemap”. От там нататък просто качете sitemap-a.

Както видяхте, добавяне на sitemap не е трудна задача, но същевренно необходима, за да знае Google как да третира страниците Ви.